Oefeningen voor bekkenbodemspieren bij verzakking

Een verzakking van de bekkenbodem kan een uitdaging zijn, maar gelukkig zijn er oefeningen die kunnen helpen bij het versterken van de bekkenbodemspieren en het verbeteren van de symptomen. Hier zijn enkele oefeningen die kunnen helpen bij het verminderen van de impact van een verzakking:

1. Knijpoefeningen

Deze oefening kan worden gedaan terwijl u zit of ligt. Span de bekkenbodemspieren aan alsof u probeert uw urinestroom te stoppen. Houd de samentrekking gedurende 10 seconden vast en ontspan de spieren vervolgens gedurende 10 seconden. Herhaal deze oefening 10 keer, 3 keer per dag.

2. Pelvic tilt

Ga op uw rug liggen met uw knieën gebogen en uw voeten plat op de grond. Til uw bekken omhoog en span uw bekkenbodemspieren aan terwijl u uw billen samenknijpt. Houd deze positie vijf seconden vast en ontspan vervolgens de spieren. Herhaal deze oefening 10 keer, 3 keer per dag.

3. Squats

Squats kunnen helpen bij het versterken van de beenspieren en de bekkenbodemspieren. Sta met uw voeten op schouderbreedte uit elkaar en buig uw knieën terwijl u uw bekkenbodemspieren aanspant. Houd deze positie vijf seconden vast en kom dan langzaam weer omhoog terwijl u uw spieren ontspant. Herhaal deze oefening 10 keer, 3 keer per dag.

4. Heupabductie

Ga op uw zij liggen met uw benen gestrekt en uw onderste arm onder uw hoofd. Til uw bovenste been op terwijl u uw bekkenbodemspieren aanspant. Houd deze positie vijf seconden vast en laat vervolgens uw been zakken terwijl u uw spieren ontspant. Herhaal deze oefening 10 keer aan elke kant, 3 keer per dag.

5. Cat-camel stretch

Deze oefening kan helpen bij het strekken en ontspannen van de bekkenbodemspieren. Ga op handen en knieën zitten en adem in terwijl u uw rug omhoog buigt en uw bekkenbodemspieren aanspant. Adem uit terwijl u uw rug naar beneden buigt en uw spieren ontspant. Herhaal deze oefening 10 keer, 3 keer per dag.

Veelgestelde vragen

1. Kunnen oefeningen de verzakking volledig oplossen?

Helaas niet. Oefeningen kunnen de symptomen van verzakking helpen verminderen, maar voor volledige genezing is mogelijk medische behandeling nodig.

2. Hoe lang duurt het voordat ik resultaten van de oefeningen zie?

Dit kan variëren van persoon tot persoon, maar over het algemeen duurt het enkele weken tot maanden voordat er verbetering merkbaar is. Het is belangrijk om regelmatig te oefenen en de oefeningen correct uit te voeren voor optimale resultaten.

3. Moet ik deze oefeningen blijven doen, zelfs als mijn symptomen verbeteren?

Ja, het is belangrijk om regelmatig te blijven oefenen om uw bekkenbodemspieren sterk en gezond te houden. Dit kan helpen om toekomstige problemen te voorkomen en de kans op terugkerende verzakking te verminderen.

4. Zijn er bijwerkingen van deze oefeningen?

In het algemeen zijn deze oefeningen veilig en hebben ze weinig bijwerkingen. Als u echter pijn, ongemak of andere ongewone symptomen ervaart, stop dan met de oefeningen en neem contact op met uw arts of bekkenfysiotherapeut.

5. Moet ik mijn bekkenbodemspieren altijd aanspannen?

Nee, het is belangrijk om uw bekkenbodemspieren ook te ontspannen tussen de oefeningen door en tijdens dagelijkse activiteiten. Overmatige aanspanning kan leiden tot spiervermoeidheid en ongemak.

Samenvatting

Het versterken van uw bekkenbodemspieren kan helpen bij het verminderen van de symptomen van verzakking en het verbeteren van de algehele bekkenbodemgezondheid. Door regelmatig deze oefeningen uit te voeren, kunt u uw bekkenbodemspieren versterken en gezond houden voor dagelijks leven en inspanning. Vergeet niet om de oefeningen correct uit te voeren en om uw bekkenbodemspieren te ontspannen tussen de herhalingen door. Als u nog vragen heeft of nog steeds last heeft van verzakkingssymptomen, neem dan contact op met uw arts of een bekkenfysiotherapeut voor advies en behandeling.

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *