Kegel oefeningen: verbetering van de bekkenbodemspieren

De bekkenbodemspieren zijn belangrijk voor zowel mannen als vrouwen en spelen een belangrijke rol bij de controle over de blaas en darmen, seksuele functies en de ondersteuning van de interne organen. Helaas hebben veel mensen last van verzwakte bekkenbodemspieren, wat kan leiden tot ongewenst urineverlies, problemen met de stoelgang en verminderd seksueel plezier.

Wat zijn Kegeloefeningen eigenlijk?

Kegel oefeningen zijn een eenvoudige manier om de bekkenbodemspieren te trainen en te versterken. Deze oefeningen werden ontwikkeld door de Amerikaanse gynaecoloog Arnold Kegel en zijn ontworpen om de spieren te versterken die de bekkenorganen ondersteunen. Kegel oefeningen kunnen worden uitgevoerd door zowel mannen als vrouwen en zijn vooral nuttig voor mensen met verzwakte bekkenbodemspieren.

Hoe voer je Kegel-oefeningen uit?

Er zijn verschillende manieren om Kegel oefeningen uit te voeren. Hieronder volgen vijf veelgebruikte methoden:

  1. Langzaam aanspannen en loslaten: span de bekkenbodemspieren langzaam aan en houd deze 3-5 seconden vast, laat vervolgens langzaam los. Herhaal dit 10 keer.
  2. Snel aanspannen en loslaten: span de bekkenbodemspieren snel aan en laat ze direct weer los. Herhaal dit 10 keer.
  3. Bekkenbodemspieren op verschillende niveaus aanspannen: span de bekkenbodemspieren aan op verschillende niveaus, van licht tot sterk. Houd elke aanspanning 3-5 seconden vast en ontspan tussen elke aanspanning. Herhaal dit 10 keer.
  4. Oefenen tijdens het plassen: probeer tijdens het plassen de stroom urine tijdelijk te stoppen door de bekkenbodemspieren aan te spannen. Laat de urine daarna weer lopen. Doe dit slechts één keer om te voorkomen dat je je blaas niet helemaal leegmaakt.
  5. Gebruik van vaginale balletjes: vaginale balletjes zijn gewichten die in de vagina worden geplaatst en waarvan het gewicht wordt gebruikt om de bekkenbodemspieren te trainen. Plaats de balletjes in de vagina en span de bekkenbodemspieren aan om de ballen op hun plaats te houden. Houd ze 20 minuten vast en verwijder ze vervolgens.

FAQ’s over Kegeloefeningen

1. Hoe vaak moet ik Kegel oefeningen doen?

Je kunt het beste beginnen met het uitvoeren van de Kegel oefeningen drie keer per dag. Probeer dit gedurende twee weken vol te houden. Als je het gevoel hebt dat je de oefeningen goed onder de knie hebt, kun je het aantal herhalingen en sets geleidelijk opvoeren.

2. Wanneer kan ik resultaten verwachten van de Kegeloefeningen?

Het kan enkele weken tot enkele maanden duren voordat je resultaat ziet van de Kegel oefeningen. Het is belangrijk om vol te houden en consistent te zijn met de oefeningen om de beste resultaten te behalen.

3. Kan ik ze uitvoeren tijdens het plassen?

Nee, het is belangrijk om de Kegel oefeningen niet te doen tijdens het plassen. Dit kan de blaas en de bekkenbodemspieren beschadigen en het kan leiden tot een incomplete lediging van de blaas.

4. Is het mogelijk om de Kegeloefening te veel te doen?

Ja, te veel Kegel oefeningen doen kan schadelijk zijn en kan leiden tot spierspasmen. Het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam en de oefeningen niet te overdrijven.

5. Kan ik de Kegel oefening doen met vaginale balletjes?

Ja, vaginale balletjes kunnen worden gebruikt om de bekkenbodemspieren te trainen en kunnen een aanvulling zijn op de Kegel oefeningen. Het is belangrijk om te beginnen met lichtere gewichten en geleidelijk over te gaan naar zwaardere gewichten naarmate je bekkenbodemspieren sterker worden.

6. Hoe kan ik controleren of ik de Kegeloefeningen op de juiste manier uitvoer?

Als je de Kegel oefeningen op de juiste manier uitvoert, zou je moeten voelen dat de bekkenbodemspieren samentrekken en dan ontspannen. Je kunt ook een vinger in de vagina plaatsen om te voelen of de spieren samentrekken. Als je nog steeds twijfelt, kan een fysiotherapeut of gynaecoloog je helpen om te controleren of je de oefeningen correct uitvoert.

Bekkenbodem oefeningen combineren met V-Tight is een aanrader. Het zorgt ervoor dat je strakker wordt en direct meer gevoel zult ervaren in de intiemezone:

Conclusie

Kegel oefeningen zijn een belangrijke en effectieve manier om de bekkenbodemspieren te trainen en te versterken. Door regelmatig Kegel oefeningen te doen, kun je bekkenbodemproblemen voorkomen of verminderen en je algemene gezondheid en welzijn verbeteren. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om meer te weten te komen.

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *